Retsmægling

Retsmægling

Domstolene kan efter anmodning udpege en erfaren retsmægler til at hjælpe parterne forsøge at nå til enighed i stedet for at gennemgå en retssag

Hvad er retsmægling?

Retsmægling er, ligesom mægling og mediation, en metode til konfliktløsning, hvor parterne med en neutral tredjeparts hjælp forsøger at nå til enighed uden at retten dømmer i sagen.   I modsætning til almindelig mægling og mediation, foregår retsmægling ved domstolene.

Det er en neutral tredjepart, som leder processen mellem parterne. Det er enten en dommer eller en af de advokatretsmæglere, som domstolsstyrelsen hvert fjerde år antager til opgaven ved landets domstole.

Den primære forskel fra almindelig mægling og mediation er, at sagen allerede er anlagt ved retten, og at sagen derfor fortsætter ved retten, hvis ikke parterne kan nå til enighed. Retsmæglerens bistand i øvrigt gratis.

Selvom retsmægling foregår ved domstolene træffer retsmægleren ikke afgørelse i sagen, men skal i stedet hjælpe med at få årsagerne til konflikten frem i lyset og skabe en bedre forståelse for de forskellige synspunkter, der præger konflikten, således at parterne kan afdække mulige løsninger på konflikten.

Læs også mere om retsmægling på domstolenes hjemmeside.

Fordele ved retsmægling?

Der er flere fordele ved at vælge retsmægling (eller mægling og mediation) som konfliktløsningsmetode. For det første er retsmægling markant billigere, enklere og langt hurtigere end at vente på gennemførelsen af en retssag. En retsmægling kan gennemføres på uger mens en retssag (eller voldgiftssag) næsten aldrig tager mindre end et år.

For det andet giver retsmægling (og mægling og mediation) mulighed betydeligt mere kreative og skræddersyede løsninger, som adresserer de reelle interesser hos parterne, end hvad en domstol har kompetence til at træffe afgørelse om.

For det tredje fokuserer retsmægling på dialog mellem parterne og fremadrettede løsninger. De fleste mennesker og virksomheder skal have med hinanden at gøre i fremtiden og en dialog fremmer samarbejdet. Rent økonomisk og menneskeligt kan der være enorme ressourcer at spare på den måde.

Hvilke sager egner sig til retsmægling?

Retsmægling kan være egnet i stort set alle civile sager. Dog skal følgende betingelser være opfyldt:

  • Sagen skal være anlagt som en sag ved enten byretten, landsretten eller Sø – og Handelsretten.
  • Parterne skal være enige om at anvende retsmægling.
  • Retten skal vurdere, at sagen egner sig til retsmægling.
  • Parterne skal frit kunne indgå en aftale, om det spørgsmål, som konflikten omhandler.

Man kan ikke anvende retsmægling ved sager, der behandles i Højesteret og heller ikke i straffesager.

Hvordan foregår retsmægling?

Hvis en sag egner sig til retsmægling, bliver parterne automatisk tilbudt retsmægling når sagen bliver anlagt på minretssag.dk. Retsmægling kan også tilbydes undervejs i forløbet.

Selve retsmæglingen foregår ved et eller flere møder, hvor retsmægleren og parterne deltager. Hvis man ønsker det, kan man have sin advokat med. Det er meget forskelligt om det er en fordel eller en ulempe at have advokater med.

Mødet foregår som en samtale mellem retsmægleren og parterne. Retsmæglerens rolle er at strukturere og styre samtalen, således at parterne kan afdække de reelle interesser og værdier af betydning. Det fører (altid) til et mere nuanceret og bæredygtigt grundlag for mulige løsninger. En retsmægler træffer ingen afgørelser i sagen, men hjælper parterne med selv at komme frem til en mulig løsning.

Retsmægling vil oftest foregå i et af rettens lokaler, men hvis retsmægleren er advokat, kan møderne også foregå på advokatens kontor.

Alt hvad der bliver sagt under retsmægling er som udgangspunkt fortroligt.

En retsmægling afsluttes, når parterne når frem til en fælles løsning og indgår en aftale. Aftalen afslutter retssagen. Hvis pareterne ikke kan nå frem til en aftale, fortsætter retssagen ved domstolene.

Det er gratis at gennemføre retsmægling. Dog betaler parterne selv for deres advokater/rådgivere, hvis de deltager.