Tyveri

Tyveri

Tyveri er tage en ting fra en anden uden deres tilladelse. Men hvad betyder det og hvordan behandles sager om tyveri?

Hvad er tyveri?

Hvad er tyveri?

Tyveri er, når en person ulovligt tilegner sig en anden persons rørlige ting med det formål at opnå uberettiget vinding for sig selv eller andre. Det kan være alt fra en sodavand til et skib. Der er få grænser. Det afgørende er, at en person uretmæssigt tager en ting, der tilhører en anden person, og uden den anden person har givet et samtykke. Samtidig skal der være en hensigt om at beholde genstanden eller sælge den videre. Hvis man f.eks. tager en andens bil for (bare) at køre en tur er det brugstyveri og ikke tyveri. Derudover skal der være forsæt til tyveri. Det betyder, at det ikke er strafbart, hvis borttagelsen af genstanden sker ved en fejl. Det kan være hvis man tror at genstanden tilhører en selv, eller at man slet ikke er i besiddelse af genstanden. Det er ikke sjældent at en person frifindes for butikstyveri, netop fordi vedkommende havde glemt alt om at der lå en pakke skruer i vedkommendes lomme, eller at ens lille barn havde puttet slik ned i barnevognen på vej ud af butikken.

Tyveri er strafbart efter straffelovens § 276, der har følgende ordlyd:

“For tyveri straffes den, som uden besidderens samtykke borttager en fremmed rørlig ting for at skaffe sig eller andre uberettiget vinding ved dens tilegnelse. Med rørlig ting sidestilles her og i det følgende en energimængde, der er fremstillet, opbevaret eller taget i brug til frembringelse af lys, varme, kraft eller bevægelse eller i andet økonomisk øjemed”

En anden særlig form for tyveri er brugstyveri. Denne form for tyveri adskiller sig fra almindeligt tyveri ved, at formålet med at tage genstanden er at bruge den – og altså ikke at beholde den. Der er for eksempel tale om brugstyveri, hvis man stjæler en bil for at køre i en tur i den. Brugstyveri er strafbart efter straffelovens § 293 a.

Hvad er straffen for tyveri?

Hvad er straffen for tyveri og indbrud?

Den almindelige strafferamme for både tyveri og indbrudstyveri er fængsel i op til 1 år og 6 måneder. Det følger af straffelovens § 285 stk. 1. Straffen kan stige med fængsel i op til 6 år, hvis tyveriet eller indbruddet er af særlig grov karakter, jf. § 286, stk. 1. I vurderingen heraf kigger man på udførelsesmåden, herunder om forbrydelsen er udført af flere i forening, og om gerningspersonen har medtaget våben eller andre farlige redskaber. De stjålne genstandes værdi spiller også markant ind i vurderingen.

Hvis tyveriet er af mindre strafværdighed, er strafferammen begrænset til bøde. Det følger af straffelovens § 287, stk. 1.

I vurderingen heraf tager domstolene højde for de omstændigheder, hvorunder handlingen er begået, samt de tilegnede genstandes værdi. Et typisk eksempel på tyveri, hvorefter man idømmes bøde, er butikstyverier, som er enkeltstående og hvor værdien på de tilegnede genstande er mindre end 8000 kr.

Hvordan behandles sager om tyveri?

Sager, der handler om tyveri og indbrud, behandles forskelligt alt efter deres alvor. Helt små tyverier håndteres som bødesager. Det betyder at politiet typisk sender et bødeforlæg, som man kan betale. Hvis man ikke er enig – det er der mange der ikke er – kan man få den prøvet i retten. Det er faktisk en af den type straffesager, hvor frifindelsesprocenten er højest. Se nærmere ilas.io.

Hvis sagen ikke er af mindre strafværdighed og ikke blot afgøres med en bøde, fortsætter den efter politiets efterforskning som i alle andre almindelige straffesager ved anklagemyndigheden og domstolene. Sagens parter blive indkaldt til et retsmøde ved byretten (hovedforhandlingen). Her fremlægger anklagemyndigheden sagen til støtte for deres påstand. Den tiltalte har mulighed for at afgive forklaring til retten og anklagemyndigheden fremlægger sagens beviser. Anklagere og forsvarer slutter af med at fremlægge, hvordan de mener, at sagen bør afgøres. Herefter skal rettens dommere votere, inden der afsiges dom i sagen.

Har man brug for en advokat i sager om tyveri?

Det gælder i alle strafferetlige sager at man som sigtet har ret til en forsvarers bistand. Men i modsætning til almindelige straffesager, er mange tyverisager af mindre strafværdighed, hvilket betyder, at der ikke er adgang til at få retten til at beskikke en advokat, som staten afholder udgifterne for.

Under alle omstændigheder er det en meget god idé at henvende sig til en advokat, hvis man bliver sigtet i en sag om tyveri. En forsvarsadvokat vil kunne give rådgivning om fordele og ulemper ved at have en advokat på sagen alt efter dens karakter. Der vil ofte – og særligt i mindre sager hvor der kan blive spørgsmål om frifindelse – være behov for selv at tilvejebringe yderligere beviser. I den situation er en advokat afgørende at have ved sin side.