Rasmus Wandall (PhD) har en unik baggrund. Hans mangeårige  virke som forsker, chefroller i Danmark og internationalt, med funktioner i alle verdens ender, giver ham en særlig tyngde i sin tilgang til sager, dets aktører og mulighederne for at finde løsninger, selv når det ser allerværst ud. 

Som advokat har Rasmus Wandall repræsenteret både private personer, nyhedsmedier, virksomheder, ligesom han rådgiver både myndigheder og internationale organisationer, i EU og globalt.  

Sagerne, som Rasmus Wandall fører, er først og fremmest offentligretlige sager af ofte betydelig bevismæssig og juridisk kompleksitet. Ikke sjældent omfatter de private rettighedsspørgsmål (herunder medieret og ophavsret).

Rasmus Wandall er tidligere videnchef for Rigsadvokaten og retschef for IAP, den globale sammenslutning af anklagere og anklagemyndigheder. Han fik sin advokatuddannelse fra advokatfirmaet Jon Palle Buhl. Han rådgiver både i regi af EU Kommissionen og Europaparlamentet i spørgsmål om strafferet og menneskerettigheder på tværs af EU og globalt. Han trækker på en solid erfaring med rådgivning af private personer, organisationer og myndigheder i Europa, Nordamerika, Afrika og Asien, hvor han har erfaring fra flere end 30 lande, og har arbejdet sammen med myndigheder og internationale organisationer (herunder UN CTED, UNODC, UNDP, EU Comm, EU EP) med særligt fokus på udvikling og implementering af internationale standarder for god straffeproces og effektivt og rettighedsbaseret transnationalt samarbejde.

Han har boet og arbejdet i USA (New York og Berkeley) i 4 år, i Etiopien (Addis Abeba) i 4 år.

Rasmus Wandall har et omfattende forfatterskab inden for straffeproces og komparativ ret og har beklædt stillinger bl.a. ved NYU Law School, UC Berkeley, University of Oxford, Addis Ababa University, Københavns Universitet og Bergens Universitet. Han har været underviser, vejleder og censor på juridiske kandidatuddannelser, PhD-uddannelser og professionelle uddannelser i ind- og udland siden 2001, og er tilknyttet Lunds Universitet som Research Fellow.

Rasmus er certificeret mediator og medlem af Foreningen af Procedureadvokater, Danske Mediatoradvokater, Landsforeningen af Forsvarsadvokater, AIDP (Association Internationale de Droit Penale) og Levende Menneskerettigheder, hvor han også er bestyrelsesmedlem. Rasmus er medstifter af ilas.io

Han er blandt andet forfatter til en lang række videnskabelige arbejder, herunder bogen Decisions to imprison 2008 (paperback 2018) fra Routledge Publishings serie Frontiers in Criminology, og senest ”forudsigelse af skyld og straffastsættelse” (2023) i Nordisk Tidsskrift for Kriminalvidenskab, sit bidrag til Oxford University Press Oxford Handbook of Prosecutors and Prosecution (2021) og Ensuring the rights of EU citizens against politically motivated Red Notices til Europaparlamentets LIBE committee (2022).